Uppdatering RÖDA HAVET OCH SUEZKANALEN

Publicerad 23 januari 2024

På grund av upprepade attacker från Houthi-rörelsen i Röda havet sedan den 19 november ger vi en kort uppdatering om hur det påverkar sjöfartstrafiken.

På grund av upprepade attacker från Huthi-rörelsen i Röda havet sedan den 19 november, kommer här en kort uppdatering om hur det påverkar fartygstrafiken.

Påverkan på skeppningar: Situationen påverkar huvudsakligen alla nuvarande och framtida skeppningar genom Suezkanalen samt skeppningar till/från Saudi Arabien och södra Egypten. Rederierna väljer alternativ rutt runt Godahoppsudden, vilket förväntas leda till cirka två veckors förseningar.

Rederiernas åtgärder: För att undgå passage via Suezkanalen väljer många rederier den längre rutten runt Godahoppsudden. Samtliga rederier har inför ett extra ”Röda havet-tillägg” på de berörda rutterna.

Förväntad plats- och containerbrist: Då många containrar är ur fas från planerade tidsscheman, förväntas en global containerbrist. Detta främst på Asien-Europa-rutter.

Vi ber våra kunder att boka så tidigt som möjligt för att minimera påverkan. Räkna med en längre transittid på ca 2-3 veckor.

Ntex newsletter

Håll dig uppdaterad om nyheter och serviceinfo