Självkörande lastbilar leder till ökad säkerhet

2015-05-06

På landsvägarna i USA rullar nu två stycken självkörande lastbilar. Lastbilarna av märket Daimler kallas för Freightliner Inspiration Truck och är de första licensierade autonoma lastbilarna som får lov att köra på allmän väg i USA.

Lastbilarna som registrerades i tisdags är självkörande men inte förarlösa. Detta eftersom det finns lagar som kräver att en förare vid behov måste kunna ta över från automatiken. Innan bilarna släpptes ut på vägarna i USA har de genomgått omfattande tester och bland annat testkörts 1 600 mil på en bana i Tyskland. Dessutom har en speciell registreringsskylt utfärdats som informerar om att fordonet är självkörande.

Lastbilarna styrs av det självkörande systemet Highway Pilot System som är utrustat med radarenheter, sensorer och kameror. Tanken är att tekniken ska underlätta för föraren, som istället för att ha koll på att ekipaget kör i rätt fil och hastighet, kan fokusera på andra saker som att undersöka lasten och planera resan. Föraren behöver endast ha kontroll över fordonet när det lämnar motorvägen, kör på mindre vägar, vid dockning och för att göra leveranser.

Med hjälp av EEG-tester har Daimler kunnat påvisa att tröttheten hos förarna till självkörande bilar minskar med 25 procent. Detta eftersom deras arbete blir mindre monotont då de kan utföra andra arbetsuppgifter medan de kör. Något som i sin tur leder till en ökad säkerhet för alla trafikanter.

Dessutom visar undersökningar som Daimler gjort att självkörande bilar minskar kostnaderna för åkeriet. Både bränsleförbrukningen och underhållskostnaderna minskar i och med att självkörande lastbilar kör mindre ryckigt.