Snart slut på svenska registreringsnummer

2015-04-07

Transportstyrelsen utreder nya alternativ för registreringsskyltar för svenska fordon, detta eftersom registreringsnumren i sin nuvarande utformning är på väg att ta slut. Många av de kombinationer av siffor och bokstäver som finns används redan.

Det finns en stadig ökning av fordon som behöver registreringsnummer i Sverige. Mikael Andersson på Transportstyrelsen menar att det inom några år kommer att bli brist på registreringsnummer om inget görs.

Idag registreras ett större antal nya bilar än det skrotas och det finns mellan 10-10,5 miljoner fordon i Sverige. Det kan bli aktuellt med ett nytt utseende på skyltarna, istället för de tre bokstäver och tre siffror som idag används.  Ett nytt förslag ska presenteras av Transportstyrelsen under våren.

Det är svårt att bedöma vad förändringen kan komma att kosta, men en ändring kräver bland annat en uppdatering av vägtrafikregistret.
– Naturligtvis kommer detta att kosta en hel del pengar. Å andra sidan har vi inget val för registreringsnummer kommer att ta slut om vi inte gör något, säger Mikael Andersson till Sveriges radio.