Bryssel ger grönt ljus för Brexit

2018-11-26

 

Bryssel ger grönt ljus för brexitavtalet men mycket kvarstår för att utträdesavtalet skall bli verklighet

EU godkände igår Storbritanniens utträdesavtal, men risken för att landet kraschar ut ur unionen är tyvärr kvar. Avtalet skall nu godkännas av det Brittiska parlamentet och där finns ett stort motstånd till att gå med på villkoren som ställs i avtalet. Nu följer en dramatisk period i inrikespolitiken i Storbritannien och om inte regeringen kan få majoritet i parlamentet för avtalet så kan det leda till en regeringskris.

Fakta om utträdesavtalet:

  • Storbritanniens utträde den 29 mars nästa år kommer (om avtalet går igenom) att följas av en övergångsperiod fram till årsskiftet 2020-2021. Det innebär att gods till och från Storbritannien inte behöver förtullas. Denna kan förlängas ytterligare 2 år.
  • Den 29 mars nästa år får britterna lämna sina poster i EU-parlamentet och EU-kommissionen. Storbritannien förlorar samtidigt sin rösträtt i EU:s institutioner.
  • EU-medborgare som bor i Storbritannien och britter som bor i EU länder får ungefär samma rättigheter som idag.
  • Avtalet slår fast Storbritanniens finansiella åtagande till EU efter utträdet. Kostnaderna för britterna bedöms bli minst 400 miljarder sek.
  • I ett protokoll finns en reservlösning för Nordirland om ingen annan lösning hittas. Den innebär att EU och Storbritannien, inklusive Nordirland, ska ingå i en tullunion.
  • Nordirland skall följa EU krav för den inre marknaden när det gäller varor.